Produkty spożywcze, które szkodzą włosom

 

Nieodpowiednie nawyki żywieniowe to prosta droga do znacznego pogorszenia kondycji swoich włosów. Suszenie włosów gorącym powietrzem, nazbyt częste stosowanie silnych żelów stylizacyjnych – wszystko to negatywnie odbija się na naszych włosach. Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym, co jemy – nie inaczej jest w przypadku wpływu spożywanego pokarmu na nasze włosy. Przedstawiamy więc, jakich pokarmów i przekąsek zdecydowanie unikać, by móc cieszyć się zdrowymi i pięknymi włosami.

Słodycze i słodkie napoje.

Liczne badania naukowe dowiodły, że cukier potrafi w znacznym stopniu uzależnić – to dlatego właśnie tak wielu osobom będącym na diecie nietrudno jest ulec pokusie sięgnięcia po ulubioną, słodką przekąskę. Nazbyt częste spożywanie słodyczy czy słodkich napojów może doprowadzić do powstania insulinooporności i wywołać zaburzenia w pracy gospodarki hormonalnej. Spożywanie dużych ilości cukru sprawia, że włosy stają się osłabione i przetłuszczone, a co gorsza – cukier sprzyja łysieniu.

Alkohol.

Nie od dziś wiadomo, że alkohol nie jest niczym dobrym dla naszego organizmu ze względu na szkody, które potrafi wyrządzić. Częste i długotrwałe spożywanie alkoholu jest szczególnie tragiczne w skutkach dla naszej wątroby, która odpowiada między innymi za prawidłowe działanie gospodarki hormonalnej. A jeżeli jej praca zostanie zachwiana, może to odbić się na kondycji naszych włosów – nie tylko staną się osłabione, lecz mogą także zacząć wypadać.